daf

Zoek motorolie op Daf modellen

Selecteer hieronder uw model:

Koop uw Daf motorolie voor minder bij carpartsdirect.nl

DAFDe oprichter van DAF, Hub van Doorne had in de jaren 50 een Buick aangeschaft met een zogenaamde Dynaflow automatische versnellingsbak. Hij vond de automaat ideaal en wilde deze graag beschikbaar maken voor een groot publiek. Het nadeel was dat de bak zwaar en niet erg efficiënt was zodat de inbouw in lichte auto’s uitgesloten was.

Van Doorne kreeg naar verluidt inspiratie van de lopende band in zijn fabriek, waar alle machines werden aangedreven door rubber banden. Ook mogelijk is dat hij een Nederlands eigenbouwsel, de homemade kocht, waar een voorloper van de Variomatic zou zijn ingebouwd. Het boek Dafjes van Jan de Lange meldt dat het zelfs mogelijk is dat de inspiratie van de Variomatic kwam van een Zündapp bromfiets.

Hoe is Daf ontstaan?

Op 1 april 1928 begonnen Hub en Wim van Doorne in Eindhoven een machinefabriekje met de naam Commanditaire Vennootschap Hub. van Doorne’s Machinefabriek, nadat zij eerder al in dienstverband werkzaam waren geweest op het vlak van constructiewerk het geen uiteindelijk leidde tot de bouw van opleggers.

In 1930 werd de fabriek in Tuindorp in werking gesteld.  Aanvankelijk vervaardigden zij opleggers en aanhangwagens, vanaf 1934 onder de naam: Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, oftewel afgekort D.A.F..  In 1936 werd de DAF-losser voor het overladen van spoorweglaadkisten op de markt gebracht, alsmede de tradoconstructie voor militair gebruik. Hiermee kon een vierwielige auto in een zeswielige veranderd worden. Ook produceerde men reeds pantserwagens.

Na de tweede wereld oorlog is men vrachtwagens gaan ontwerpen en bouwen. Het Nederlandse leger was een grote opdrachtgever en nam grote bestellingen trucks af.. Verder werden allerlei vindingen gedaan, zoals de roltrommel vuilniswagen en een uitschuifbare motor.

Hoewel DAF aanvankelijk goed ontvangen werd, hadden de auto’s van DAF gedurende hun gehele bestaan te maken met een imagoprobleem, dat pas jaren later, toen DAF al geen personenauto’s meer maakte, verbeterde. De eerste deuk in het image liep DAF op door een gat in de Nederlandse wetgeving.

Door de DAF aan te passen zodat de auto niet harder kon dan 25 km/u had men geen rijbewijs nodig om de auto te mogen besturen. Al snel kregen deze kruipauto’s een erg negatief imago en daardoor DAF ook. Doordat het toenmalige GAK de auto’s vanwege hun eenvoudige bediening inzette, liep het imago van de auto nog verdere schade op. Zo ontstond de weinig vleiende term “Gak-Daf”. De auto’s hadden bovendien veel last van een (nog steeds bestaand) negatief vooroordeel van het publiek over automatische transmissie. Die zou niet “sportief” zijn. De gedachte was (is) dat alleen mensen die niet in staat zouden zijn fatsoenlijk te schakelen ervoor zouden kiezen.

Hoewel DAF met bijvoorbeeld de rallycross en het inzetten van Formule auto’s het imago probeerde te verbeteren waarbij het later ook sportievere versies op de markt zette (bijvoorbeeld de DAF 55 Marathon), zou het merk het truttige imago niet meer weten af te schudden. Al uw Daf onderdelen koopt u gemakkelijk bij carpartsdirect.nl

DAF motorolie

Carpartsdirect.nl de online aanbieder voor al uw DAF auto-onderdelen en motorolie. Bij carpartsdirect.nl worden alleen originele DAF onderdelen en motorolie van de beste kwaliteit verkocht.

Heeft u nog vragen over DAF motorolie? Neem dan contact op met de telefonische helpdesk van carpartsdirect.nl. Uiteraard is carpartsdirect.nl ook te bereiken via de mail via info@carpartsdirect.nl. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.