Vind direct de juiste onderdelen voor uw auto aan de hand van het kenteken:

Zoeken zonder kenteken

Schokdempers

Naar schokdemper catalogus

De schokdemper of schokbreker is een van de belangrijkste onderdelen van het onderstel. Zonder geschikte schokbrekers wordt rijden nogal gevaarlijk en/of onaangenaam. Daarom is het belangrijk dat de aankoop van schokdempers goed overwogen is. Bij carpartsdirect.nl koopt u schokdempers van Monroe, Kayaba en Sachs . 

Bij ons kunt u per automerk zowel olie gevulde als gas gevulde schokdempers vinden. Volledige sets, maar ook aparte onderdelen zijn bij ons te verkrijgen. Een gasschokdemper is feitelijk een olie schokdemper met gas op druk gezet.

In het huidige verkeer hebben schokdempers en veren steeds meer te lijden. Verkeersdrempels doen de levensduur van schokdempers geen goed. Deze slijtage gaat zo geleidelijk dat een bestuurder vaak pas heel laat opmerkt dat de dempers aan vervanging toe zijn. Het regelmatig controleren van de schokdempers is een must voor de veiligheid van uw auto.

Waarom moet ik mijn schokdempers laten vervangen?
De belangrijkste functie van de schokdemper is om het wiel van uw auto tegen het wegdek te houden. Hobbels uit het wegdek worden door de schokdemper opgevangen en geneutraliseerd. Dit voorkomt dat de auto gaat stuiteren en zorgt er voor dat uw remmen optimaal werken. Daarnaast presteren uw banden optimaal bij goedwerkende schokdempers. De banden zullen ook minder snel slijten. Er is dus een duidelijke samenhang tussen deze onderdelen. De functie van de schokdemper wordt vaak zwaar onderschat

Schokdempers moeten gemiddeld na 80.000 km vervangen worden. Echter, de manier van rijden en het gewicht van de auto beïnvloed dit gemiddelde sterk. Rijdt u veel over drempels en in de binnenstad, dan kan het zijn dat de schokdempers eerder vervangen moeten worden. Het is verstandig om de schokdempers elke 20.000 kilometer aan een keuring te onderwerpen
 

Hieronder staan een aantal vragen. Met deze vragen kunt u de staat van de schokdempers achterhalen.
• Heeft u moeite om de auto in een rechte lijn te houden bij zijwind?
• Heeft de auto bij het remmen neiging tot duiken?
• Gaat de auto stuiteren wanneer u op een oneffen wegdek rijdt?
• Moet u bij het uitrijden van een bocht bijsturen om de auto terug in een rechte lijn te krijgen?
• Merkt u onregelmatige slijtage van de banden op? Zijn er slijtageplekken op het loopvlak?
 

Monroe

 

Monroe kent een standaard uitvoering en reflex dempers. De standaard uitvoering veert alleen vertikaal.Reflex dempers dempen ook de zijwaartse schokken die ontstaan, ze zijn dus harder/stugger dan de standaard uitvoering.

Monroe Reflex™ bevordert de beheersing van SOS, wat staat voor slingeren, oversturen en stabiliteit op de weg. Er zijn twee tests uitgevoerd om de stabiliteit en veiligheid van Monroe Reflex™ schokdempers te bewijzen: een VDA-test (abrupt van rijbaan veranderen) en een constante bocht test.

Testresultaten: Er werden 355 VDA-tests (van rijbaan veraranderen) uitgevoerd, om het plotseling uitwijken voor een obstakel te simuleren bij een constante snelheid van 60 km/u, zonder te remmen. Tijdens dit uitwijkmanoeuvre is er een periode van onstabiliteit. Dit komt vooral voor wanneer de tweede draai aan het stuur wordt gegeven om naar de linkerbaan te gaan (gevarenzone). Er treedt een enorme overdracht van massa op, waardoor de achterkant van de auto gaat schuiven (oversturen). Dit oversturen wordt gemeten door de uitbreekhoek van de werkelijke baan van de auto te vergelijken met de ideale baan. Monroe Reflex™ schokdempers bieden meer stabiliteit dan standaard schokdempers, doordat zij de auto onmiddellijk stabiliseren en de uitbreekhoek gemiddeld terugbrengen van 6,66 graden, zoals bij standaard schokdempers, tot slechts 0,43 graden. Dit bevordert de stabiliteit, hetgeen betekent dat de uitbreekboek bij standaard schokdempers gemiddeld 15 maal zo groot is als met Monroe Reflex™. schokdempers. Als gevolg van de onstabiliteit van auto's die met standaard schokdempers zijn uitgerust, moet de bestuurder meer corrigeren met het stuur om terug te keren op de veilige koers of perfecte baan.

 

Sachs

Sachs is voor een groot aantal automobielfabrikanten de o.e. leverancier van de schokdempers.

Sachs