Inlaatklep

De kleppen zorgen in de cilinderkop voor de afdichting van het inlaat- en uitlaat kanaal. Men spreekt dan ook van een inlaatklep en uitlaatklep. Zou er een klep niet goed afdichten treed er verlies op van compressie waardoor de motor slechter presteert.

Een automotor heeft inlaatkleppen en uitlaatkleppen die een essentiële rol spelen in het arbeidsproces van de motor. Door middel van een klep wordt in een leiding vloeistof of lucht doorgelaten of tegengehouden. In de cilinderkop bevinden zich voor iedere cilinder minimaal één inlaatklep en één uitlaatklep.

Kleppen zijn door hun vorm en plaatsing in de motor uiterst temperatuurgevoelig. Een motor kan oververhit raken als gevolg van een koelingsdefect, iets wat je kunt zien aan de koelvloeistoftemperatuurmeter op het dashboard of door langdurig ‘pingelen’. Als de motor te warm wordt, kan dat resulteren in een verbrande klep. Vanaf dat moment functioneert een cilinder niet meer en vermindert de prestatie van je motor aanzienlijk. Hoog tijd voor vervanging!Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!