Oliefilter

Het oliefilter van uw auto zorgt voor het zuiveren van de smeerolie uit de verbrandingsmotor. Het vuil dat de olie gedurende zijn werking heeft verzameld zal vastgehouden worden in het filter. Een oliefilter dient dan ook regelmatig vervangen te worden. Omdat de kwaliteit van de motorolie steeds beter wordt, dient het filter vaker vervangen te worden dan vroeger. Tegenwoordig geldt hierbij de norm van 30.000km of 1 jaar gebruik.

Wanneer een motor in werking is, wordt de olie hard rondgeslingerd tussen de bewegende onderdelen. Tijdens deze wrijving komen er metaaldeeltjes en ander vuil los van de motor. Deze komen in de olie terecht. De vuildeeltjes in de olie tasten de draaiende delen van de motor nog meer aan. Dus is het noodzakelijk dat deze vervuiling uit de olie gefilterd wordt. Op die manier wordt de slijtage van de motor beperkt en de levensduur verlengd.

Hoe olie verversen en oliefilter vervangen:
Het verversen van de olie of het vervangen van een oliefilter is eenvoudig. Laat voordat je de olie aftapt de motor eerst warmdraaien zodat bij het aftappen al het vuil word meegenomen. De aftap plug zit aan de onderkant van de motor in de carterpan gedraaid. Mogelijk is de onderkant afgedekt met een zwarte kunststof plaat die dan eerst verwijderd zal moeten worden. Er zijn erg veel soorten carter pluggen. Het komt voor dat er een speciale sleutel voor gebruikt moet worden. Maar over het algemeen is het een ring of inbussleutel. Zet altijd na het opkrikken van de auto voor de veiligheid een bokje onder de auto. Leg vervolgens een zeil onder de auto om eventuele spetters op te vangen. Men draait de plug los, waarna deze verder met de hand losgedraaid kan worden en zet de bak eronder om de olie op te vangen. Mocht de auto te schuin staan, laat dan de auto even zakken zodat alle olie uit het carter loopt. Als de olie afgetapt is kan de plug terug erin gedraaid worden. Let daarbij of de afdichting van de plug nog in goede staat is. Dit kan een O ring zijn of een koperen ring. Over het algemeen zijn deze opnieuw te gebruiken. Draai de plug stevig vast. Hierna kan de olie vervangen worden. De afgetapte olie kan kosteloos bij de milieustraat ingeleverd worden.

Er zijn twee soorten oliefilters, de welbekende metalen oliefilter en de losse filter die over het algemeen in een kunststof behuizing zit. De metalen olie filter word met de oliefilter sleutel losgedraaid en verwijderd. De kunststof behuizing is mogelijk met de hand of ook met gereedschap te verwijderen. Omdat het zeil nog onder de auto ligt word de olie die eventueel gemorst wordt opgevangen. Plaats vervolgens de nieuwe oliefilter, maak alles goed schoon en vul via de vuldop boven op de motor (kleppendeksel) de motor opnieuw met olie. Laat vervolgens de motor even lopen zodat ook het oliefilter opnieuw met olie gevuld wordt. Na een uur dient de olie nogmaals ter controle gepeild te worden. Op de peilstok staat aangegeven wat het maximum is. Maar het is beter om van tevoren even te checken hoeveel motorolie er in de motor van de auto moet.Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!