Luchtfilter

Klik op één van onderstaande luchtfilters en voer uw kenteken in. De juiste luchtfilters voor uw auto worden dan automatisch getoond!

Het luchtfilter in een verbrandingsmotor heeft als doel om zoveel mogelijk stofdeeltjes tegen te houden. Want de lucht die wordt aangezogen is de lucht die samen met de benzine in de cilinders gaat. Het zou een ramp zijn als hier nog grove stofdeeltjes in aanwezig zijn. De slijtage van zuigers en cilinders zou enorm snel gaan.

Het is moeilijk om een luchtfilter te koppelen met een bepaalde levensduur of een aantal kilometers. Gemiddeld wordt aangenomen dat om de 25.000km vervanging gewenst is. Maar dit hangt eigenlijk af in welke omstandigheden gereden wordt. Wanneer constant in een extreem stoffige omgeving gereden wordt, dan kan vervanging al noodzakelijk zijn na 2 maanden.

Het luchtfilter zorgt ervoor dat zoveel mogelijk stofdeeltjes uit de motoronderdelen wegblijven. Het is zelfs zo dat een licht vervuild filter beter werkt dan een nieuwe filter. Dit bizarre fenomeen is eenvoudig te verklaren. Het vuil dat in het filter zit helpt om kleinere vuildeeltjes tegen te houden. Deze blijven als het ware vastplakken aan de grotere stofdelen. Maar natuurlijk zal elk luchtfilter een moment bereiken waarop het verzadigd is.

Het luchtfilter zal niet meer voldoende lucht doorlaten om de motor optimaal te laten functioneren. Daarbij zullen ook het brandstofverbruik en de roetuitstoot omhoog gaan. Op dat moment is het noodzakelijk om het luchtfilter te vervangen.Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!