Koppelingset-met-twee-massa-vliegwiel

Carpartsdirect.nl levert zowel een koppelingsset 2 massa vliegwiel, als een losse koppelingsset. Een zeer veel voorkomende klus is het vervangen van de koppeling. Vaak gaat dit gepaard met het vervangen van het tweedelig vliegwiel. We merken dat veel klanten niet weten dat hun auto is voorzien van zo’n vliegwiel. Bovendien schrikken veel auto-eigenaren van de kosten ervan. Zeker als mensen uit een ouder model auto overstappen in een moderner type met redelijk wat kilometers ervaring, kan deze kostenpost onverwacht snel komen.

Waarom twee massa’s? Elke verbrandingsmotor trilt, deze trillingen worden veroorzaakt door de beweging van zuigers, drijfstangen en krukas. Behalve bewegen nemen deze onderdelen krachten op. Terwijl de ene cilinder comprimeert maakt de ander een verbrandingsklap, dit heeft een enorm torsiemoment tot gevolg. Tot zo’n tien jaar geleden ging dat goed, maar nu niet meer. In de huidige motoren moeten trillingen gedempt worden, anders zouden krukassen kunnen breken, ontstaat er teveel motorgeluid en slijten onderdelen veel te snel.

Trillingsdemping wordt onder andere door toepassing van twee massa vliegwielen en tweedelige krukaspoelies bereikt. Het tweemassa-vliegwiel bestaat uit twee massa’s, twee schijven. De één zit aan de krukas vast, de ander is daarmee verbonden met een lager en wordt via veren bediend. Daarnaast is een hydraulische demper als eindaanslag aanwezig.Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!