Drukgroep

De drukgroep is een belangrijke schakel tussen de motor en versnellingsbak. Hij zorgt ervoor dat een draaiend deel (motor) gekoppeld kan worden, in combinatie met de koppelingsplaat, aan een stilstaand onderdeel (wielen). Pas als de verbinding tot stand is gebracht, dus vliegwiel koppelingsplaat en drukplaat, wordt het weer een vast geheel. Het geheel wordt dan samengeklemd door drukveren.

Doordat de koppelingsplaat frictiemateriaal bevat, is slip onder deze omstandigheden onmogelijk. De verbinding kan alleen verbroken worden door het vliegwiel en drukplaat uit elkaar te bewegen. Hiervoor is een constructie bedacht die door middel van drie vingers, de drukplaat tegen de veerkracht in van de schroefveren, van het vliegwiel beweegt. De drukgroep kan voor behoorlijk wat problemen zorgen en dat kan spontaan zijn of pas na langdurig gebruik.

Problemen van de drukgroep zijn meestal terug te voeren in combinatie met de koppelingsplaat. Bij goed gebruik van beide onderdelen kunnen deze een autoleven meegaan. Anders wordt het wanneer met slippende koppeling wordt gereden door bijvoorbeeld de voet op het koppelingspedaal te laten rusten tijdens het rijden. Ook het koppelingspedaal ingedrukt houden wanneer voor een verkeerslicht moet worden gewacht is een slechte gewoonte (extra slijtage van onder andere de drukvingers). Met veel vermogen bij een verkeerslicht wegrijden is ook niet zo goed voor deze onderdelen. Door al deze slechte behandelingen is het verstandig bepaalde afstellingen vaker te controleren om slip te voorkomen.Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!