Accupoolklem

Een accu is een steeds belangrijker onderdeel aan het worden binnen het elektrische systeem van een auto. Door de toename van elektronica in een auto wordt de accu permanent belast. Door deze continue belasting worden er steeds meer eisen gesteld aan de accu. De accu is tegenwoordig onderhoudsarm, dat wil niet zeggen dat deze onderhoudsvrij is! Doordat er zware metalen en zuur in een accu zitten blijft het een onderdeel wat tijdens een inspectie dan ook gecontroleerd moet worden. Aanslag op de accupolen, lekkage en de bevestiging van de accu zijn dan ook de belangrijkste controlepunten.

Tijdens het starten van een koude motor wordt de accu het zwaarst belast. De stroom die dan nodig is om de auto te starten is dan het hoogste vermogenspiek die een accu moet leveren. De koude motor, dikke olie, een slechte accu laat het dan ook op die momenten afweten. Doordat de accu inwendig slijt levert deze niet meer de stroom die dan noodzakelijk is, het gevolg is dan ook het bekende “langzaam” ronddraaien van de startmotor en het niet willen aanslaan van de motor. En laat dat nu vaak gebeuren tijdens die natte en koude wintermorgen! Maar ook tijdens de file heeft de accu het zwaar, lampen aan, ruit/spiegel verwarming aan al deze verbruikers vreten stroom en tijdens het file rijden laadt de dynamo maar beperkt bij.. Ook hier laat een zwakke en verouderde accu zijn slechtste kant zien. Het stilvallen langs de kant van de snelweg heeft vaak een slechte accu als oorzaak. 

Wees deze ongemakken voor en laat de accu tijdens een winterbeurt controleren of hij de zware belasting aan kan. Het vervangen van de accu is doorgaans een redelijk eenvoudige klus.

Extra relevante informatie over de accu:

Een oude accu kan niet zomaar weggegooid worden. Het product valt onder de noemer chemisch afval, waardoor deze door een selectieve afvalverwerking moet.

Wilt u zelf de accu reinigen, dan kunt u het beste gebruik maken van speciale borsteltjes voor de accupolen en de accuklemmen.

Let op met de witte oxidatie van accu’s! Het tast buiten de auto, ook de huid en het leefmilieu aan!

Rook nooit in de buurt van een accu.Voer uw kenteken in of selecteer uw auto!